Podkładka pod tort — przeznaczenie, zalety, rodzaje

Podkładka pod tort to detal, który sprawia, że tort jest najwyższej jakości. Jest estetyczny i pomaga w łatwym przenoszeniu tortów z miejsca na miejsce. Istnieje wiele rodzajów podkładów pod tort wykonanych z różnych materiałów. Dla początkującego cukiernika łatwo jest się pogubić w różnorodności, co prowadzi do błędów w pracy. Warto dowiedzieć się, jakie są dostępne rodzaje podkładów i do czego służą.

Podkładki pod tort

Podkładki pod tort pełnią jedną z najbardziej podstawowych ról w prezentacji deserów. Są niezawodnym wsparciem dla słodkich kreacji, na których stworzenie poświęca się wiele godzin ciężkiej pracy. Gdy tort nie jest odpowiednio podparty, klient raczej nie otrzyma go w stanie nieuszkodzonym. Użycie substandardowego podkładu spowoduje, że tort będzie pękał lub rozpadał się na kawałki. Torty weselne warstwowe tracą również swoją stabilność, gdy są podparte zbyt cienką podstawą.

podkładka pod tort

Wybór podkładu pod tort

Serwetki ażurowe służą do celów dekoracyjnych jako element do serwowania, jako podkład (w połączeniu z innymi rodzajami). Można je wykorzystać do dekoracji wnętrz.

Cienkie podkłady wykonane z kartonu i pokryte obustronnie folią. Dostępne w jednym lub dwóch kolorach. Materiał jest twardy, trzyma kształt, ale nie może być używany jako podpórka. Na podstawie można złożyć ciasto i przenieść je z gramofonu do pudełka trzymając je ręką od spodu.

Standardowa podkładka posiada funkcję izolacyjną. Stosowana jako warstwa pomiędzy podłożem a ciastem, zapobiega wchłanianiu szkodliwych substancji i dzieli ciasto na kilka warstw w przypadku jego złożenia.